החופש לקבוע את עתידך באמצעות ייפוי כוח מתמשך

אין ספק שייפוי כוח מתמשך, שהינו מסמך משפטי הנותן לכל אדם בגיר לקבוע מי יטפל בענייניו, כאשר לא תהיה לו האפשרות לעשות זאת בעצמו, הפך להיות מסמך משפטי חשוב.

בשנת 2016 נחקק תיקון מהותי וחשוב בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות. תיקון זה העניק לכל אדם מעל גיל 18 מתנה גדולה ומהותית: החופש לבחור ולקבוע את עתידו עד יומו האחרון, הלוא הוא ייפוי הכוח המתמשך.

פנינו לעו"ד איילת בן גור כהן, מגשרת ונוטריונית, בעלת משרד עורכי דין לדיני משפחה וירושה, המוסמכת לעריכת ייפויי כוח מתמשכים, לקבל הבהרות על הנושא החם הזה.

שאלה: מהו ייפוי כוח מתמשך?

ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שנותן לכל אדם בגיר (מעל גיל 18) וכשיר, לקבוע מי יטפל בענייניו וכיצד יטופלו עניינו בעתיד, כאשר לא תהיה לו האפשרות לעשות זאת בעצמו, וכל זאת בתנאי שהאדם שחותם עליו מבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך.

מקור כוחו של ייפוי הכוח המתמשך ,הינו בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, והוא מחליף בעצם את הליך מינוי האפוטרופוס המסורבל שהיה קיים עד כה, והתנהל באמצעות פנייה לבית המשפט, על כך הכרוך בכך.

שאלה: כיצד מתבצע ההליך?

הממנה, הלוא הוא האדם החותם על ייפוי הכוח המתמשך, בוחר מרצונו החופשי, בשלב בו הוא מבין ומסוגל לקבל החלטות ולבצען, מי יטפל בענייניו וכיצד יראו חייו אם וכאשר מצבו ישתנה לרעה, בשל הידרדרות במצבו מכל סיבה שהיא (תאונה, מחלות זקנה (כגון דמנציה), מוגבלות נפשית ומוגבלות שכלית העלולות לפגוע בכושר השיפוט של האדם ועוד).

במסגרת ייפוי הכוח המתמשך, קובע הממנה מי יהיה מיופה הכוח שיהיה מוסמך לפעול בשמו בעתיד, כאשר הוא לא יוכל עוד לקבל או לבצע החלטות הנוגעות לעניינו בעצמו. ייפוי הכוח המתמשך יכול להתייחס לכלל ענייניו של הממנה: האישיים (כדוגמת צרכיו היומיומיים, ומגוריו), הרפואיים (כדוגמת העניינים הגופניים והנפשיים) והרכושיים (כדוגמת נכסים, כספים והתחייבויות) או רק לחלקם.

עריכת ייפוי הכוח המתמשך והחתימה עליו, מתבצעות בפני עורך דין (או בפני בעל מקצוע, אם הממנה מבקש לערוך ייפוי כוח מתמשך רפואי), שהוסמך לכך בהסכמה ספציפית.

שאלה: במי נבחר להיות מיופה הכוח?

לרוב, הממנה יבחר במיופה כוח על סמך יחסי אמון וקרבה עמו (כדוגמת קרבה אישית ומשפחתית: בן או בת זוג, הורים וילדים ועוד, או שיבחר איש אמון שלו המומחיות או הניסיון המקצועי, הנדרשים כדוגמת רואה חשבון, עורך דין ועוד.

חשוב לציין כי במסגרת החתימה על ייפוי הכוח המתמשך, נדרשת גם הסכמתו וחתימתו של מיופה הכוח, וכי הסכמתו וחתימתו מהוות תנאי בסיסי למינויו כמיופה כוח.

האם ניתן לבחור מספר מיופי כוח?

ייפוי כוח מתמשך קובע כי צריך להיות לכל הפחות מיופה כוח אחד, אולם אין כל הגבלה על מספר מיופי הכוח. במידה וממונים מספר מיופי כוח, רצוי לקבוע מראש האם מיופי הכוח יפעלו במשותף או בנפרד, מה יהיה היקף סמכותו של כל אחד מהם, מה ייעשה במצב של היעדר הסכמה בין כל הממונים, מי יכריע ועוד.

שאלה: מה גדר ייפוי הכוח ומתי ייכנס ייפוי הכוח לתוקף?

הממנה יכול לקבוע באופן כללי, כי מיופה הכוח הוא האדם המוסמך לקבל בשמו החלטות עתידיות, ובכך להשאיר למיופה הכוח את שיקול הדעת לגבי תוכן ההחלטות, או שהוא יכול לפרט מהו רצונו, לגבי תוכן ההחלטות שיתקבלו בנושאים השונים, באמצעות קביעת הנחיות מקדימות וספציפיות.

הממנה יכול לקבוע מתי יכנס ייפוי הכוח לתוקפו ובאילו תנאים. ובמידה ולא יעשה זאת, תינתן חוות דעת רפואית המעידה על כך שהממנה כבר לא כשיר לנהל את ענייניו, ורק אז ייכנס ייפוי הכוח המתמשך לתוקפו.

אדם עם מוגבלות, שמעוניין לערוך ייפוי כוח מתמשך, זכאי להנגשה ולהתאמות הנדרשות לצורך קבלת המידע, על-פי חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלויות והתקנות בעניינו.

שאלה: מהם היתרונות בעריכת ייפוי כוח מתמשך?

ראשית, ההליך מעניק לכל אדם מעל גיל 18 את החופש לתכנן את עתידו, ולבחור בעצמו מי יטפל בענייניו, כאשר הוא כבר לא יהיה מסוגל לעשות כן בקלות יחסית.

המדובר בהליך שנעשה מרצון ומבוסס על בחירה אישית,  ונראה כי אין מחיר לחופש של אדם לבחור בעצמו את עתידו!!!

שנית, המדובר בהליך ידידותי בהרבה מהליך האפוטרופסות, שהינו הליך משפטי לכל דבר ועניין, מורכב באופן יחסי ואף מחייב את הממונה (חובת דיווח והגשת דו"חות לאפוטרופוס הכללי).

בנוסף, בהליך זה, להבדיל מהליך האפוטרופסות, יכול להיכנס לתוקף בהתאם להוראת הממנה, ולא רק במצב בו הממנה איבד לחלוטין את כשירותו המשפטית והמנטלית.

הליך עריכת ייפוי הכוח המתמשך, עשוי להציל אדם מהזנחה בערוב ימיו, מקום בו לעתים (תכופות מידי), אנו נתקלים באנשים שדאגו להסדיר את ענייניהם לאחר מותם, אך שנותיהם האחרונות עוברות עליהם בבדידות, מבלי שידאגו להם ו/או יטפלו בהם.

כמו כן, עשוי ייפוי הכוח המתמשך להציל אדם מניצול, כדוגמת מקרים רבים בהם נמצא האדם עם מטפל/ת תחת חסותם, ולאחר לכתו לבית עולמו, מתברר כי כל רכושו עבר/הועבר על שם אותו/ה מטפל/ת. באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך, שנחתם כאמור כאשר אדם עודנו כשיר, ניתן למנוע מצבים כאלה בדיוק, באמצעות הגדרת הממונה על רכושו של אותו אדם, הגדרת האופן בו יכול רכושו של אותו אדם להיות מועבר לאדם אחר ועוד.

עורכת הדין איילת בן גור כהן, בעלת ותק של 20 שנה, ממליצה לקהל לקוחותיה: אל תמתינו עד לשלב בו תיזקקו לאפוטרופוס לדין. חשוב לחתום על ייפוי כוח מתמשך, ובכך להשאיר את השליטה על חייכם בידיכם".

האתר: ayelet@hardtoget.co.il

דרך מנחם בגין 156 (מגדל רסיטל - קומה 21), תל אביב

טל. 03-696-6060

פוסטים פופולריים מהבלוג הזה

שוק הנדל"ן התל-אביבי בתקופת הקורונה

לשבועות: קמח פיצה ופוקצ'ה וקמח דורום לפסטה

כל מה שחדש..בחודש החגים